10 Powodów Dlaczego Twój Podkład się Ciastkuje - Dowiedź się jak to Naprawić
Z pewnością każda z nas doświadczyła tego momentu: sięgamy po nowy podkład (a czasem nawet ten, którego używamy od lat), nakładamy go bez zastanowienia (lub spojrzenia w lustro), tylko po to, aby później spojrzeć w lusterko i zauważyć, że nasza twarz wygląda jak otynkowana.
Tak właśnie wygląda rzeczywistość zważonego podkładu. Ale pytanie brzmi, czy to naprawdę tylko wina podkładu? Zdaniem dermatologa, nie zawsze. Podkład może wyglądać jak ciasto i być suchy z powodu samego podkładu lub skóry, na którą jest nakładany.
01 z 10: Zapomniałaś przygotować skórę
Jest powód, dla którego wizażyści zawsze sugerują odpowiednią rutynę pielęgnacyjną przed nałożeniem makijażu. To, jak podkład wygląda na skórze, zależy od przygotowania skóry do makijażu. Jeśli powierzchnia skóry jest odwodniona, ma rozszerzone pory lub po prostu nie jest w najlepszym stanie, może to zmienić, jak makijaż układa się na skórze. Dlatego przygotowanie skóry jest kluczem do zapewnienia, że twój podkład ma wykończenie drugiej skóry i nigdy nie wygląda jak ciasto.
Odpowiednie przygotowanie skóry powinno obejmować co najmniej nawilżacz i bazę pod makijaż. Oba produkty mogą zmienić powierzchnię skóry, pomagając stworzyć maksymalnie idealną powierzchnię do nałożenia podkładu.
02 z 10: Nie pozwoliłaś wyschnąć pielęgnacji na skórze
Podobnie jak dermatolodzy zalecają pozostawienie czasu na wyschnięcie serum i nawilżacza przed nałożeniem filtru przeciwsłonecznego, wizażyści sugerują to samo przed nałożeniem podkładu. Zawsze pozwól, aby twoje produkty do pielęgnacji skóry lub baza odpoczęły chwilę przed nałożeniem podkładu.
03 z 10: Nieprawidłowo nałożyłaś nawilżacz
Jeśli myślisz, że po prostu nałożenie dowolnego nawilżacza magicznie odmieni twoją skórę i pomoże uniknąć ciastkowego podkładu, to się mylisz. Ważne jest nie tylko używanie nawilżacza, ale także jego prawidłowe nałożenie.
Nałożenie dobrego nawilżacza (lotionu na bazie wody) przed gęstszym, bardziej odżywczym kremem pomoże spłycić skórę, podczas gdy krem stworzy bardziej promienny i odżywiony wygląd. Jeśli jednak po postępowaniu według naszych wskazówek nadal masz wrażenie, że twój podkład wygląda jak ciasto, to jest proste rozwiązanie. Spróbuj dodać kilka kropel kremu do płynnego podkładu przed nałożeniem.
04 z 10: Potrzebujesz peelingu
Chociaż nawilżanie i nakładanie bazy odgrywają ważną rolę w końcowym efekcie podkładu, to również peeling jest istotny. Osoby, które mają nadmiar martwych komórek skóry i nie regularnie się peelingują, mogą zauważyć, że ich podkład wydaje się zważony. Jeśli więc nawilżasz i nakładasz bazę, ale wciąż nie jesteś zadowolona z tego, jak układa się twój podkład, warto dodać peeling do przygotowań przed makijażem.
Nie ma jednej właściwej metody. Możesz dodać kwasy peelingujące do swojej rutyny pielęgnacyjnej (które pomagają delikatnie złuszczać martwe komórki skóry przez ich rozpuszczanie, czyli peelingi enzymatyczne) lub skorzystać z peelingów fizycznych.
05 z 10: Używasz niewłaściwego odcienia
Czasami problem nie tkwi tyle w przygotowaniu skóry, co w konkretnym podkładzie, który używasz. Ciastkowanie może wystąpić, gdy używasz niewłaściwego odcienia podkładu, ponieważ po prostu wygląda on nietypowo i stąd wrażenie ciasta.
Aby uniknąć potencjalnie ciastkowego doświadczenia, ważne jest, aby zastanowić się nad tonami skóry podczas wybierania podkładu. Dzięki znajomości tego, czy masz chłodne, ciepłe czy neutralne tony, lepiej dopasujesz podkład do swojej cery. Na szczęście wiele marek kosmetycznych zauważyło, że odcienie skóry są różnorodne, więc jest wiele kolorów do wyboru.
06 z 10: Używasz niewłaściwej formuły dla swojego rodzaju cery
Oprócz myślenia o odcieniu skóry podczas wybierania podkładu, ważne jest również rozważenie rodzaju skóry. Podkład może wyglądać inaczej w zależności od rodzaju skóry, ponieważ może nie układać się łatwo na skórze suchej lub podrażnionej.
To oczywiście sprowadza nas do koncepcji, że dobrej jakości rutyna pielęgnacyjna skóry jest koniecznością, jeśli chcesz nosić podkład. Poszukiwanie konkretnych składników podkładu również może pomóc. Osoby o skórze suchej mogą skorzystać z podkładów z nawilżającymi składnikami, takimi jak kwas hialuronowy, lub formułami płynnymi. Podobnie osoby z mocno podrażnioną skórą (myśl: trądzik, zaczerwienienia i ogólne problemy teksturalne) mogą skorzystać z podkładów korygujących kolor, a także tych o bardziej matowym wykończeniu.
07 z 10: Zbyt gęsta formuła
Jest czas i miejsce na podkłady o pełnym kryciu. Jednak zazwyczaj nie jest to codzienność. Najlepsze podkłady to te, które imitują skórę i wyglądają na nawilżające i lekko świecące. Na co dzień zaleca korzystanie z nawilżających podkładów, takich jak: Pierre Rene Glow Touch BB Cream SPF50 Krem BB .
Naturalny blask wygląda jak doskonale nawilżona skóra. Połączenie takiego produktu z bazą, zwłaszcza PAESE Nawilżająco-pielęgnująca Bazą pod Makijaż Hydrobase 30 ml, to doskonałe rozwiązanie dla suchej skóry.
08 z 10: Zbyt duża ilość produktu
Inna możliwość to po prostu nałożenie zbyt dużej ilości podkładu. To wydaje się być najczęstszym powodem ciastkowania podkładu. Zbyt duża ilość produktu może prowadzić do nierównego nałożenia, zwłaszcza jeśli używasz produktu o wykończeniu pudrowym. Zbyt wiele warstw pudrowego wykończenia sprawia, że skóra wygląda na teksturalną i suchą. Ponad to warstwy mogą się odpychać, tworząc plamisty wygląd i efekt błyszczenia na zdjęciach.
09 z 10: Nieprawidłowa formuła dla stylu życia
Jeśli lubisz nosić podkład, ale jednocześnie lubisz biegać w tempie miliona mil na godzinę, ważne jest znalezienie podkładu, który sprosta tym wymaganiom. Podkład LOréal Paris Infallible 24 Hour Freshwear Liquid Foundation zapewnia długotrwałe, zmienna pokrycie i jest odporny na pot. Znalezienie podkładu odpowiedniego dla twojego stylu życia jest kluczowe. Łatwo się aplikuje i pozostawia naturalne wykończenie.
10 z 10: Nie utrwaliłaś podkładu.
To, co robisz po nałożeniu podkładu, jest równie ważne, co to, co robisz wcześniej. Dlatego zawsze polecamy użycie produktu do utrwalenia, aby zapewnić, że twój podkład pozostanie w najlepszym stanie. Kiedy przychodzi czas na pudrowanie, bądź wybredna w miejscach i ilości, które używasz. Nakładaj puder ostrożnie, otrzep pędzel z nadmiaru produktu. Jeśli na twarzy pozostaje nadmiar proszku, zetrzyj go tym samym pędzlem.
Ciężko wykluczyć jedną konkretną przyczynę ciastkowania podkładu, ale z pewnością możemy podjąć kilka działań, aby temu zapobiec. Pamiętajmy o odpowiedniej pielęgnacji skóry, stosowaniu odpowiednich produktów i dobieraniu podkładu do naszych indywidualnych potrzeb. W ten sposób możemy cieszyć się naturalnym i świeżym wyglądem bez efektu ciasta na twarzy.